Αρχική
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγές με σαλιγκάρια

Τα σαλιγκάρια του εκτροφείου μας είναι ελεγμένα από τις  κτηνιατρικές υπηρεσίες, συνεπώς είναι τα πλέον ασφαλή και υγιεινά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για μαγείρεμα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε σε περίπτωση που επιλέξετε να καταναλώσετε σαλιγκάρια από τη φύση, ή σαλιγκάρια που τα βαφτίζουν επιτήδειοι ως «εκτροφείου».Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που συλλέγουν από την φύση αλόγιστα τα σαλιγκάρια, προκαλώντας ζημιά στην βιοποικιλότητα και πιθανώς στην υγεία των καταναλωτών.

Προεργασία μαγειρέματος (αφορά όλες τις συνταγές) 

  1. Παίρνουμε όση ποσότητα σαλιγκάρια έχουμε υπολογίσει για το φαγητό που θα μαγειρέψουμε.(1 κιλό για 4-5 μερίδες)
  2. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό κρύο, και τα σκεπάζουμε με ένα άδειο πιάτο.
  3. Τα αφήνουμε  περίπου μισή ώρα. Το κάνουμε αυτό, γιατί μετά από λίγη ώρα τα σαλιγκάρια με την υγρασία θα ζωντανέψουν!
  4. Παρατηρούμε τα σαλιγκάρια: ορισμένα έχουν βγει από το κέλυφος τους και ορισμένα άλλα όχι. Όσα έχουν βγει είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα. Όσα δεν έχουν βγει επιχειρούμε απαλά με το χέρι να αφαιρέσουμε την μεμβράνη τους, αν βγουν από το κέλυφος είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: εάν και μετά την αφαίρεση της μεμβράνης δεν βγουν από το κέλυφος τους, σημαίνει ότι δεν ζουν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατανάλωσή τους!
  5. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε καθαρό νερό και τα τρίβουμε αρκετά ανάμεσα στις παλάμες μας, έτσι φεύγουν και οι τελευταίες πιθανές ακαθαρσίες.
  6. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό, αφού βράσει τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε για 30 λεπτά.
  7. Τέλος τα ξεπλένουμε με αρκετό κρύο νερό.

Τα σαλιγκάρια μας είναι έτοιμα να τα μαγειρέψουμε με όποιο τρόπο θέλουμε.

TORUS web site